The Next Web Conference door de ogen van developer Dirk

Team Service Dirk 01

Quantum sprongen, AI-obsessies en de strijd tegen deepfakes

Onlangs dook ik in de bruisende wereld van The Next Web (TNW) Conference in Zaandam, een tech-walhalla over de toekomst van technologie. In dit artikel deel ik de meest spraakmakende inzichten en hoe deze het werk van developers gaat beïnvloeden. 

Een festival van kennis, bomvol inspiratie

Het terrein van Taets Art and Event Park bruiste van de energie. Vanuit de grote Vision-zaal tot de intieme Growth Quarters en zelfs buiten in de EY Dome en Discovery-ruimte: overal vonden interessante presentaties plaats. Dankzij de slimme ’silent disco‘ setup kon ik me volledig onderdompelen in de presentaties van de sprekers zonder afgeleid te worden door het geroezemoes om me heen. Tussen de sessies door was er volop ruimte voor ontspanning en netwerken. Van relaxte zithoeken tot gezellige picknicktafels en natuurlijk een uitgebreid aanbod aan foodtrucks. TNW had werkelijk aan alles gedacht.  

The Next Web 01 Vierkant

Quantum computing wordt realiteit: Falqon detecteert afgetapte communicatielijnen

Remon Berrevoets van Q*bird liet zien dat quantum computing niet langer een abstract concept is, maar een realiteit. Zijn bedrijf heeft een werkend product ontwikkeld, Falqon, dat al wordt ingezet bij de haven van Rotterdam en afgeluisterde communicatielijnen opspoort. Hoewel het nog niet mogelijk is om te achterhalen door wie en wanneer een lijn is afgetapt, kan Falqon wel met zekerheid vaststellen dat een lijn is afgetapt. Dit is een gamechanger; niet alleen voor de beveiliging, maar ook voor de manier waarop we naar de toekomst van computing kijken.

Quantum computing: van 1000 naar 1 qubit

Dr. Nicole Holzmann, Shahar Graf van Quantum Delta en dr. Si-Hui Tan van Horizon Quantum Computing gaven een kijkje in de keuken van quantum computing. Ze lieten zien hoe de technologie zich in razend tempo ontwikkelt. Waar eerst 1000 qubits nodig waren voor één goede qubit, is dat nu nog maar één. En hoewel quantum programmeren nog in de kinderschoenen staat, is het potentieel enorm. Denk aan het zelf bouwen van quantum-programma's, net zoals je nu met ChatGPT een gesprek voert. Een spannende, maar ook verontrustende ontwikkeling, aangezien quantum computing onze huidige encryptiemethoden op losse schroeven kan zetten.

The Next Web 04 Vierkant

Stop met AI-modellen bouwen, focus op het platform

Adir Ron van Microsoft for Startups bracht een belangrijke boodschap: in de snel evoluerende wereld van AI is het verspilde moeite om obsessief eigen modellen te bouwen. De ontwikkelingen gaan zo snel dat je eigen model binnen de kortste keren achterhaald is door geavanceerdere alternatieven zoals ChatGPT, dat voortdurend wordt uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Hij raadde aan dat het beter is bestaande AI-platformen en ecosystemen goed te benutten. Een goed voorbeeld is de co-pilot voor Office, die gebruikers helpt bij het uitvoeren van complexe taken.

Deepfakes: de uitdaging van digitale identiteit

Deepfakes zijn geen nieuw fenomeen meer. Al vijf tot zes jaar worden we geconfronteerd met deze manipulatieve technologie, die het steeds moeilijker maakt om echt van nep te onderscheiden. Hoewel er momenteel nog biomarkers zijn om synthetische stemmen te detecteren, waarschuwen experts Francesco Aicardi van de Europese Commisie en Rana Gujral van Behavioral Signals dat deze binnenkort ook kunnen worden nagebootst. Dit heeft grote gevolgen voor onze digitale identiteit, die steeds meer afhankelijk wordt van biometrische gegevens zoals irisscans, vingerafdrukken en stemmen. Als deze gegevens niet langer betrouwbaar zijn, hoe kunnen we dan nog vaststellen of de persoon die we online zien ook daadwerkelijk de persoon is die we denken dat het is? De uitdaging om deepfakes te reguleren en onze digitale identiteit te beschermen wordt steeds urgenter.

TNW Conference: een blik op de toekomst

The Next Web was weer een succes met mooie en waardevolle inzichten in de nieuwste technologische ontwikkelingen en hoe die ons werk als developers gaan veranderen. Ik ben geïnspireerd om met deze kennis aan de slag te gaan kijk uit naar de conference van volgend jaar. 

Dirk Hornstra Web

Dirk Hornstra

Developer

Meer updates