Codegarden 2022: dit nam ik mee

DSC 2572 Tres LR

Al twee jaar keek ik er naar uit: Codegarden. Het kon niet doorgaan de afgelopen jaren. Ja digitaal, maar de sfeer van Codegarden kan je niet digitaal verpakken. Daar moet je bij zijn. Nu het weer kon, moest ik er dus heen. Samen met collega's Sjaak en Wesley stapte ik in de auto. Op naar Odense. Op naar Codegarden 2022!

Jaarlijks evenement van Umbraco

Codegarden is het jaarlijkse evenement van Umbraco. Iedereen die geïnteresseerd is in Umbraco komt hier bijeen. Developers, marketeers, salesmanagers, directie: je komt ze allemaal tegen. Middels toegankelijke sessies vertellen de mensen van Umbraco, maar ook Umbraco partners, waar ze mee bezig zijn en welke ontwikkelingen eraan zitten te komen. En daar willen wij natuurlijk alles van weten!

PHOTO 2022 06 15 14 16 42

Kennis en fun

Voor mij is Codegarden een traditie, ik kom hier al meerdere jaren. Als je fan bent van Umbraco moet je hier gewoon bij zijn. Niet alleen voor de sessies, maar ook om de mensen, de sfeer en de feestjes. Het begint met de preparty op de dinsdagavond, waarbij iedereen speciaalbier uit eigen land meeneemt en waar je op een laagdrempelige manier nieuwe mensen leert kennen op het hoofdkantoor van Umbraco. Ook de bingo op de donderdagavond was een groot succes. Kennis gecombineerd met een flinke dosis fun, dat is Codegarden in een notendop.

Waar het echt om draait

Ik kan je nog van alles vertellen over de sfeer, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om wat we mee hebben genomen terug naar TRES. Dit zijn de drie onderwerpen die mij het meest zijn bijgebleven.

  • DXP

    Tijdens Codegarden was DXP, digital experience platform, een veelbesproken onderwerp. Diverse applicaties worden hierbij aan elkaar gekoppeld en centraal beheerd vanuit het platform. Iedere applicatie is verantwoordelijk voor waar het goed in is. In het geval van Umbraco betekent dit dat het enkel gericht is op het beheren van content. Communicatie en informatie komt hiermee vanuit één bron, het DXP. Gevolg van deze ontwikkeling is dat Umbraco ook headless aanbiedt voor de community, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

  • Web components

    Umbraco is gestart met een ontwikkeling om het CMS-deel te baseren op web components. Dit wordt ondersteund door de nieuwste browsers en heeft als gevolg dat front-end developers de software kunnen gebruiken die zij gewend zijn. Ze zijn dan in staat hun eigen custom elements te schrijven, wat in feite inhoudt dat ze een HTML-element kunnen creëren met hun eigen CSS en Javascript. En dit allemaal op basis van de huidige webstandaarden. Het maakt dus niet meer uit of je nu View, Angular of React gebruikt. Dit biedt ons de mogelijkheid om bijvoorbeeld zelf Vue-onderdelen toe te voegen in Umbraco, zonder last te hebben van overige onderdelen. Bovendien hoef je ook niet kennis te hebben van een platform wat je verder niet gebruikt.

  • 10 Umbraco features you forgot they exist

    Denk jij alles te weten van Umbraco? Waarschijnlijk heb je het mis. Zelfs als je al jaren met Umbraco werkt is de kans groot dat je nog niet alles weet. Tijdens de sessie ‘10 Umbraco features you forgot they exist’ nam Umbraco Community-lid Callum Whyte ons mee in een serie van toepassingen die ook wij zéker gaan gebruiken binnen onze eigen oplossingen. Zo zie je maar weer hoe belangrijk de community is! 

Image From Ios (2)

Mijn verwachting

Deze onderwerpen gaan we de komende tijd steeds meer terugzien. Ook bij TRES. We moeten mee met de innovaties die in de markt ontstaan. Zelf bijdragen, maar ook informatie opdoen en toepassen waar we goed in zijn. Denk aan het koppelen van systemen, waarbij het Umbraco CMS en portalen hun eigen toegevoegde waarde hebben binnen een DXP-platform. Web components waarbij we een universele manier krijgen voor browserondersteuning. Maar ook de Umbraco community, waar mooie oplossingen en kennis met elkaar wordt gedeeld. Goede ontwikkelingen als je het mij vraagt! 

Johan Reitsma 2020

Johan Reitsma

Developer

Meer updates