Umbraco trainingen en heel veel koffie

Tres Reportage 13Web

‘Constante focus, een thermoskan op ‘t bureau voor een koffietje tussendoor en af en toe een snelle sanitaire stop als het écht moet. Ja, jongens. Twee hele dagen training hakt erin. Maar wel met een mooi resultaat!’. Dirk was één van de twintig TRES’ers die onder andere de Umbraco Fundamentals training volgde en schreef er een leuk stuk over.

Kennis bijspijkeren

In 2018 heb ik samen met een aantal collega’s de Fundamentals cursus van Umbraco 7 met succes afgerond. Een gecertificeerde trainer komt dan langs om in een dag onze kennis te updaten en de nieuwste features uit te leggen van het Umbraco CMS. Inmiddels zijn we bij veel opdrachtgevers overgegaan op Umbraco 8. Ook zijn we sinds dit jaar Umbraco Gold Partner. Daardoor hebben we doorlopend toegang tot trainingen en premium kennis, zodat we onze kennis kunnen blijven bijspijkeren. Tijd dus voor de Fundamentals training voor versie 8. Dit keer niet klassikaal maar digitaal, als gevolg van de anderhalve-meter samenleving die we moeten handhaven.

Ook buiten werktijd om schuif ik regelmatig aan bij een webinar, of twee.

Loading...

Dat technologie razendsnel verandert hoef je mij niet te vertellen. Niet voor niets volg ik, maar ook mijn collega’s, regelmatig trainingen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en handige hacks. Ook buiten werktijd om schuif ik regelmatig aan bij een webinar, of twee. Mijn interesses zijn vrij divers. Daar zitten regelmatig ook zaken bij die niet helemaal matchen met wat ik bij TRES doe. Een techniek zoals PHP is bijvoorbeeld niet onze ‘core business’ maar dit gebruik ik wel weer voor hobbyprojecten. Daar schrijf ik ook over in mijn persoonlijke techblog. TRES heeft ervoor gekozen om alleen met het Umbraco CMS te werken. Zo hebben we de focus op één systeem en daar willen we dan ook graag alles van weten.

Even opfrissen: de fundamentals

De kennis van Umbraco 8 is er al wel, maar een opfrisronde en ook de bevestiging dat je het goed doet is altijd mooi meegenomen. Na het volgen van de training ontvang je een certificaat waarmee wordt aangetoond dat je de kennis in huis hebt. Is toch lekker. De cursus werd met een grote groep collega’s gevolgd. Ook de digital marketeers, het management en consultants krijgen zo feeling met het product en de mogelijkheden. Voor ons een prima training om te volgen, voor de niet-programmeurs wellicht wel ietsje pittiger. Ook al is het een kwestie van de lesstof goed volgen.

Mijn uiteindelijke score? Een 8. Wel een beetje het minimum vind ik zelf. Mijn biologieleraar van de MAVO zou waarschijnlijk tegen mij zeggen ‘Deze score valt wel mij wel wat tegen Hornstra. Meestal ga je voor de max.’ Ach, het is soms maar net hoe je de vraag leest en hoe je interpretatie is. Feit is dat de Fundamentals training behaald is.

U mag door naar ronde twee!

De dag erna stond er een tweede training op het programma: MVC en Visual studio. Deze verdiepende training is voor de back-end developers en ook de service-medewerkers die (nog) niet zoveel C# code bouwen, maar wel meer inzicht willen hebben in hoe dit werkt en wat de mogelijkheden zijn. Deze training is wel een uitdaging. Maar, niet geschoten is altijd mis toch? Dus gingen de mannen en ik met 200% motivatie aan de slag. Niet zonder resultaat: 9 van de 10 goed! Ook de rest van mijn (service)team, Anne en Robin halen voldoende punten om een vinkje op hun profiel erbij te krijgen.

Dat klinkt wat als een vliegtuigkaping, maar is nét iets minder ingrijpend

Vliegtuigkapingen en Umbraco?

Eén van de items die langs kwam in de training was “Route hijacking”. Dat klinkt wat als een vliegtuigkaping, maar is nét iets minder ingrijpend. Umbraco zorgt namelijk voor de routering. Als je naar website/home gaat zorgt Umbraco dat de pagina getoond wordt. Als je die pagina zelf op een andere manier wilt tonen, moet je de route ‘kapen’.

Dilbert Plane Hi Jack

Een paar key learnings

  • De ‘automatische terugzoek-feature’ kende ik nog niet. Je kunt dan bij bepaalde items aangeven dat je een bepaalde tekst ook nodig hebt op een ander deel van de site. Umbraco zoekt die tekst dan automatisch terug en plaatst de juiste tekst. Zo hoef je dit maar op één plek te onderhouden. Handig!
  • Split-screen: zet gemakkelijk links je Nederlandstalige versie en rechts de Engelse, of anderstalige, versie zodat je makkelijk kunt bijwerken.
  • Je kunt bij pagina’s aangeven dat het een ‘element-type’ is. Dit komt niet terug in de paginaboom op de website, maar kun je gebruiken binnen andere pagina’s.
  • De ‘Trace-functie’. Hiermee kun je zien welke onderdelen allemaal ingeladen worden als je een pagina opent.
  • Met de mini-profiler kun je zien hoe lang het laden duurt en zo optimalisaties doorvoeren.

Het was even bikkelen. Twee hele dagen in training zitten is dan toch wel intensief. Maar, het resultaat mag er zijn. Iedereen heeft de trainingen gehaald. De learnings kan ik direct toepassen in mijn werk. Kom dus maar door met de Umbraco trajecten waarbij we alle vergaarde kennis in de praktijk kunnen brengen!

Dirk Hornstra Web

Dirk Hornstra

Developer

Meer updates