DUUGFest '22 - Dirk neemt je mee!

52511317987 16759Aa552 O

Vrijdag 7 oktober 2022: vroeg uit de veren! Rond 6.30 uur sta ik bij collega Wesley voor de deur en om 7.00 uur stappen we op de carpoolplaats in Joure in bij collega Robert. TRES on tour! Onze bestemming: evenementenlocatie DeFabrique in Utrecht.

Daar organiseert de Dutch Umbraco User Group het event DUUGFest 2022, kortweg DF22. Een mooie gelegenheid om tips en inspiratie op te doen en zo nóg betere websites te kunnen maken én om bij te praten met collega’s. TRES sponsort het event en ook onze algemeen directeur Marco geeft een presentatie.

We komen mooi op tijd aan en met een cappuccino en een donut starten we de dag. Van de reeks presentaties die we hebben gevolgd, vond ik de volgende drie het meest interessant.

Inclusive design, more than you hear

Door Marie van Driessche

Als Marie op het podium staat, hoor ik wel een stem, maar zie ik haar mond niet bewegen. Dan valt het kwartje: Marie is doof en werkt met gebarentaal. De gebarentolk zit op de eerste rij en vertaalt simultaan naar het Engels. Knap!

Er blijken voor dove mensen nogal wat hindernissen op te duiken in de communicatie met organisaties en instanties en in de presentatie klinkt daarover duidelijk irritatie door. Qua inclusiviteit is er nog veel te winnen! Duidelijk wordt dat als je je als niet-doof persoon probeert in te leven in een doof persoon, je heel veel zaken mist. Alleen samen met dove mensen kun je echt goede applicaties en toepassingen ontwikkelen. Zij zijn de enige echte kenners als het gaat om de user experience.

Eén op de zes Nederlanders heeft problemen met lezen en/of rekenen. Bij dove mensen ligt dat aandeel nog hoger. Wil je ook die doelgroep bereiken met je site, dan zul je de content moeten aanpassen om het lezen zo makkelijk mogelijk te maken: koppen en tussenkoppen gebruiken, korte alinea’s, veel witregels, afbeeldingen, jargon vermijden, etc. Eigenlijk zaken die je standaard al zou moeten doen om je teksten voor iederéén beter leesbaar te maken.

Marie Van Driessche Lr
Dave Woestenborghs Lr

A journey into the unknown

Door Dave Woestenborghs

Dave trakteert ons op een aantal handige tips om bepaalde zaken in je C#-code in de Umbraco-pipeline te hangen. We leren bijvoorbeeld:

  • hoe je ervoor zorgt dat gebruikers bepaalde pagina’s niet kunnen verwijderen en/of depubliceren
  • hoe je virtuele routes kunt instellen (voor een sitemap.xml of robots.txt, bijvoorbeeld)
  • hoe je kunt zorgen dat het aanmaken van een type pagina maar één keer mogelijk is (een onderhoudspagina, bijvoorbeeld)
  • hoe je paden kunt aanpassen (daar moet je wel mee oppassen: het wordt niet gecached, dus je kunt jezelf performanceproblemen op de hals halen!)

De tips gaven we zo’n beetje live door aan de developers die op de zaak aan het werk waren. Het lijkt echter of de opties alleen toepasbaar zijn vanaf versie 9.x. Als dat inderdaad zo is, dan gaan we bekijken of we het ook kunnen fixen voor klanten die werken met versie 7.x of 8.x. En dat geven we dan weer terug aan de community. Want volgens mij wil iedereen voorkomen dat de klant zijn homepage verwijdert of depubliceert (jazeker, dat gebeurt...).

Upgrading Umbraco from 7 to 10 (and everything in between)

Door Lennard Fonteijn

Rond 2002 is Microsoft gestart met het .NET Framework. Inmiddels zitten we op versie 4.8. Microsoft gaat steeds meer over op ‘cross platform’-code, zodat applicaties ook op Linux en de Mac kunnen draaien. Rond 2016 is er gestart met .NET Core, nu .NET 6. Umbraco gaat ook mee met deze ontwikkeling en is met de huidige versie 10 (inmiddels 10.3.1) over naar .NET 6. Heb je een bestaande website hebt die ‘nog’ op versie 7 draait, dan zitten er wel wat haken en ogen aan om die bij te werken naar versie 10.

Aandachtspunt voor iedereen die ermee aan de slag gaat: werk versie 7 eerst bij naar de meest recente versie (7.15.9 momenteel); in versie 7.6 is namelijk een verandering doorgevoerd. Het is sowieso goed om per versie-update te bekijken wat de wijzigingen zijn.

Lennard Fonteijn Lr

Met het hoofd vol (nieuwe) informatie rijden we terug naar het noorden. Nu kijken hoe we de opgedane kennis in de praktijk kunnen brengen. Heel inspirerend én gezellig, zo’n event!

Dirk Hornstra Web

Dirk Hornstra

Developer